Voćarska 1410000 ZagrebPON-PET10-19NAZOVITE NAS01/4635800099 4635 800

Promuklost – slušajmo svoj glas!

Promuklost – slušajmo svoj glas!

09/04/2018
BcjdbyKWquw-1200x768.jpg
Promuklost je simptom koji se čuje i upozorava, ali nažalost vrlo rijetko smijemo i možemo samo slušanjem i akustičkim analizima glasa postaviti dijagnozu. Naime, često razne promjene na glasnicama (uključujući rizične) dovode do vrlo sličnih, nespecifičnih glasovnih obilježja. Ipak, ima nekih rijetkih bolesti glasa koje možemo prepoznati po njegovim čujnim karakteristikama (kao što čujemo mucanje – tako čujemo i spastične glasovne prekide kod spastičke disfonije). Također kod potpunog gubitka glasa – testiramo obilježja kašlja (što nam i bez pregleda dozvoljava neke zaključke). Ili duboki, bubnjajući glasovi kod žena koje puše sugeriraju otok glasnica, ali to nikako ne potvrđuju.Kako je promuklost simptom koji se čuje, imamo veliki privilegij iskoristiti tu mogućnost za procjenu glasa na daljinu, koja ima svoje velike trijažne vrijednosti. Praćenjem poboljšanja glasa, možemo pratiti učinkovitost propisane terapije. To će sve biti moguće u našem Virtualnom centru za glas (Virtual Voice Centar) korištenjem Viber, Messenger, WhatsApp i Zoom aplikacije. U tom Centru za glas analizirat ćemo glas kroz razgovor o glasovnoj smetnji i drugim zdravstvenim tegobama, sprovoditi fonatorne testove. Također nam glasovni simptom pomaže u odluci o neophodnosti pregleda – vizualizacije vokalnog trakta i glasnica ili nam dozvoljava primjenu nekog terapijskog postupka, ali uz nužno praćenje. Kod naših prijašnjih pacijenta možemo čak on line modificirati terapiju i ponuditi indvidualizirane glasovne postupke te zamjetiti novije promjene u glasu. Ne smijemo zaboraviti da je ipak kod promuklosti nužno vidjeti glasnice, a slušanje i akustička analiza glasa su dopunski dijagnostički alati.

Dakle, kvaliteta glasa je iznimno važna kao simptom koji upozorava, ali i svjedoči o uspjehu liječenja i operacije glasnica. Na priznatim svjetskim sveučilištima krenuli su i ozbiljni projekti i aplikacije koji istražuju mogu li analize glasa i kašlja kod Covid-19 biti dodatna pomoć u postavljanju sumnje na tu bolest.

Poručujemo SLUŠAJTE SVOJ GLAS (“LISTEN TO YOUR VOICE“) što je i jedan od slogana World Voice Day grupe, koji su mnogi prihvatili kao svoju promotivnu poruku, a umjetnički nas glas u ovim teškim trenucima dodatno tješi i inspirira. Projektu Glasom za glas pridružuje se i naša velika glasovna umjetnica Josipa Lisac. Poslušajte snimku njezinog virtuoznog glasa u pjesmi O JEDNOJ MLADOSTI01/4635800, 099/4635800, info@cem.hr

Pratite nas!


Voćarska 14, 10000 Zagreb

Pronađite nas na karti!


Copyright by BoldThemes 2024 All rights reserved.