Voćarska 1410000 ZagrebPON-PET10-19NAZOVITE NAS01/4635800099 4635 800


Endoskopija

ENDOSKOPSKA LIGACIJA VARIKOZITETA JEDNJAKA


Dogovorite pregled

RADNO VRIJEME:


Od ponedjeljka do četvrtka od 10h do 19h
Telefonske informacije od 8-20h
Petkom od 10h do 14h
Telefonske informacije od 8-16h


Slobodno se informirajte

KONTAKTI

Endoskopsko liječenje, kojim se pod direktnom kontrolom oka na bazu varikoziteta jednjaka plasiraju gumice, što dovodi do okluzije (“zatvaranja“).

Kod bolesnika s alkoholnom bolesti jetre i cirozom postoji stanje koje nazivamo portalna hipertenzija. Naime, uslijed patoloških promjena u tkivu jetre (fibroza), krv u veni vratarici (porti), “obilazi” jetru i putem kolaterala dolazi do srca. Jedan od ovih obilaznih puteva jesu vene jednjaka, koje se uslijed povećanog protoka krvi, prošire i nastaje stanje koje nazivamo varikoziteti jednjaka.
Ovi varikoziteti jednjaka predstavljaju rizik za pacijenta u smislu pojave krvarenja, što može dovesti do neželjenih posljedica za zdravlje, pa čak i smrtnog ishoda.

Slika 1. Endoskopska ligacija varikoziteta jednjaka.
Pomoću endoskopa, liječnik pod direktnom kontrolom oka “hvata” varikozitete u kapicu postavljenu na endoskop i plasira gumice na njihovu bazu, čime se postiže okluzija (zatvaranje) varikoziteta.

Ligacija varikoziteta predstavlja endoskopsko liječenje, kojim se pod direktnom kontrolom oka na bazu varikoziteta jednjaka plasiraju gumice, što dovodi do njihove okluzije (“zatvaranja”). U roku par tjedana, tkivo varikoziteta nekrotizira (“propada”) i time se postiže eradikacija varikoziteta.
Ovisno o broju i veličini varikoziteta, zahvat se ponavlja svakih šest tjedana, odnosno dok se ne postigne kompletna eradikacija varikoziteta.
Sam zahvat se izvodi u kratkotrajnoj anesteziji, bezbolan je za pacijenta i praktički je bez komplikacija. Nakon zahvata, sugerira se konzumacija kašaste prehrane (“na žlicu”) u trajanju od dva dana, potom nema zapreka u prehrani.

U Centru za ekspertnu medicinu, ovaj zahvat vrše liječnici s višegodišnjim iskustvom u gastrointestinalnoj endoskopiji, pa nam se slobodno obratite s povjerenjem.01/4635800, 099/4635800, info@cem.hr

Pratite nas!


Voćarska 14, 10000 Zagreb

Pronađite nas na karti!


Copyright by BoldThemes 2024 All rights reserved.