Voćarska 1410000 ZagrebPON-PET10-19NAZOVITE NAS01/4635800099 4635 800

Video – endoskopska kapsula

Video – endoskopska kapsula

02/08/2023
vce-naslovna.jpg
Centar za ekspertnu medicinu s ponosom predstavlja suvremenu dijagnostičku metodu za pregled tankog crijeva: video endoskopsku kapsulu.Što je video endoskopska kapsula?Kapsula je minijaturni dijagnostički uređaj (veličine tablete) koji omogućuje vizualizaciju cijelog gastrointestinalnog (GI) trakta. Kapsula sadrži bateriju, odašiljač, LED izvor svjetla i video kameru u boji.Čemu služi video endoskopska kapsula?

Edoskopija video kapsulom je dijagnostički izbor za pregled srednjih dijelova probavne cijevi, kao što su dijelovi tankog crijeva, koji se ne mogu lako vidjeti ili dosegnuti tradicionalnijim endoskopskim postupcima. Stoga, kapsula pomaže u dijagnostici bolesti tankog crijeva, naročito:

 • kad postoji sumnja na celijakiju,
 • kod bolesnika s kroničnim upalnim bolestima crijeva (npr. Crohnova bolest),
 • manjak serumskog željeza, odnosno nerazjašnjeno gastrointestinalno krvarenje (melena, hematokezija, anemija),
 • kad postoji sumnja na tumore ili polipe ili vrijedove sluznice tankog crijeva,
 • kad postoji nerazjašnjena bol u trbuhu,
 • kad postoji patološki nalaz drugih slikovnih metoda tankog crijeva (npr. enterografija magnetskom rezonancom ili RTG enterografija),
 • kod bolesnika s obiteljskom polipozom,
 • kod bolesnika sa sumnjom na malapsorcijski sindrom,

Koje su prednosti video endoskopske kapsule?

Pregled tankog crijeva video kapsulom ima nekoliko prednosti u odnosu na druge dijagnostičke metode za pregled tankog crijeva:

1. Neinvazivnost i bezbolnost: pregled  video kapsulom je potpuno neinvazivan, što znači da se ne zahtijeva umetanje cijevi ili instrumenata u tijelo pacijenta. Pacijent jednostavno proguta malu kapsulu s kamerom, a ona prirodno prolazi kroz probavni sustav.

2. Potpuni pregled tankog crijeva: video kapsula omogućuje vizualni pregled cijelog tankog crijeva, uključujući dijelove koji su teško dostupni drugim endoskopskim metodama.

3. Visoka razlučivost slika: Kamere na kapsulama su vrlo napredne i pružaju visokokvalitetne slike unutarnjih stijenki tankog crijeva. To omogućuje bolje otkrivanje patoloških promjena kao što su polipi, upale ili krvarenja.

4. Manja nelagoda za pacijente: budući da se ne koriste cijevi ili instrumenti, pacijenti obično doživljavaju manju nelagodu prilikom pregleda kapsulom, što je posebno važno za one koji su osjetljivi na invazivne postupke.

5. Nema potrebe za sedacijom: za većinu drugih endoskopskih metoda, pacijenti se često sediraju kako bi se smanjila nelagoda tijekom postupka. Međutim, kod pregleda video kapsulom, sedacija nije potrebna jer je postupak bezbolan.

6. Mogućnost pregleda kod pacijenata koji ne podnose druge metode: pregled tankog crijeva može biti korisna kod pacijenata koji ne mogu podnijeti druge dijagnostičke metode, kao što su osobe s prethodnim operacijama crijeva ili suženjima u probavnom traktu.

7. Nema rizika interferencije s drugim elektroničkim uređajima. Sigurna primjena kod pacijenata s ugrađenim elektrostimulatorom srca (pacemaker).

Najveća prednost pregleda video kapsulom jest ta da tijekom procedure pacijent može nesmetano obavljati svoje radne ili durge aktivnosti (nije nužan boravak u zdravstvenoj ustanovi).

Postoje li ograničenja (ili nuspojave) kod pregleda s video kapsulom?

Unatoč brojnim prednostima ovog suvremenog dijagnostičkog postupka, važno je napomenuti da kapsulna endoskopija ima svoja ograničenja. Na primjer, kapsula ne može aktivno uzimati uzorke tkiva (biopsije) ili izvoditi terapijske postupke kao što to mogu druge endoskopske metode.

Nuspojave kapsule ne postoje, međutim kod stanovite populacije bolesnika postoji rizik da se kapsula “zaglavi” u crijevu. To se naročito odnosi na bolesnike s prethodnim operacijama u tankom crijevu, kod onih koji su na dugotrajnoj terapiji s nesteroidnim antireumaticima, kod bolesnka u kojih je provedeno zračenje zdjelične regije, ili kod bolesnika u kojih postoji sumnja na suženje (stenozu) tankog crijeva.

Stoga, odluka o primjeni kapsulne endoskopije uvijek ovisi o kliničkoj situaciji i pregledu liječnika.

Kako se izvodi pregled video kapsulom?

Jednostavno, da jednostavnije ne može biti. Nakon prethodnog pregleda liječnika i postavljanja indikacije, potrebno je samo:

 • dva dana prije termina pridržavati se dijete s malo ostatnih vlakana (preporuke se dobiju kod pregleda liječnika)
 • 12 sati prije pregleda budite natašte i pijte puno tekućine (vodu ili bistru tekućinu možete uzimati), uzmite 3 vrečice Espumisan baby (dobije se kod nas prilikom pregleda liječnika
 • 4-6 sati prije termina popijte još vode ili bistre tekućine i razmutite još 3 vrečice Espumisana
 • dođite u CEM u terminu i pogutajte kapsulu kao tabletu, potom možete iči kući ili na radno mjesto, kapsula “radi” svoj posao neovisno o vašoj fizičkoj lokaciji i aktivnostima
 • 6h nakon početka pregleda možete normalno jesti i piti (sugeriramo i žvakanje kaugume)
 • kapsula spontano izlazi iz crijeva u roku 24h, za ekstrakciju kapsule iz stolice dobijete potreban pribor kod nas (mrežica i magnetni štapić)
 • kapsulu operite vodom i vratite je nama radi očitovanja

Ili jednostavnije u 4 koraka: 1) kapsulu progutajte, 2) nakon 24 sata kapsulu izvadite promoću štapića i mrežice, 3) donesite nama, i 4) mi ćemo je očitati

I to je to!

Za sve eventualne daljnje upite, rado vam stojimo na raspolaganju.


01/4635800, 099/4635800, info@cem.hr

Pratite nas!


Voćarska 14, 10000 Zagreb

Pronađite nas na karti!


Copyright by BoldThemes 2024 All rights reserved.