Voćarska 1410000 ZagrebPON-PET10-19NAZOVITE NAS01/4635800099 4635 800

Sve što ste htjeli znati o željezu a niste se usudili pitati: 10 pitanja, 10 odgovora i do 20% popusta!

Sve što ste htjeli znati o željezu a niste se usudili pitati: 10 pitanja, 10 odgovora i do 20% popusta!

12/02/2024
healthy-ingredients-containing-iron-vitamins-and-2023-11-27-05-30-46-utc.jpg

Željezo je esencijalni mineral, koji ima važnu ulogu u za normalno funkcioniranje našeg organizma.  U ovom članku prikazane su bitne uloge željeza u našem organizmu i kako dobivamo željezo. Pored toga, biti će prikazani simptomi i znakovi koji upućuju na manjak željeza (sideropeniju), te kako se željezo može nadoknaditi. Sve kroz 10 pitanja  i 10 odgovora, pa krenimo redom!

1. Koja je uloga ključna uloga željeza u ljudskom tijelu? (ili zašto nam je krv crvene boje)

Ključna uloga željeza je prijenos kisika u crvenim krvnim stanicama. Ove stanice se zovu eritrociti i sadrže hemoglobin – protein koji sadrži željezo – o koji je odgovoran za transport kisika iz pluća u tkiva i kao i za prijenos ugljičnog dioksida iz tkiva natrag u pluća radi izdisanja. Hemoglobin sadrži željezo u svom središtu, a to željezo se veže za kisik koji se diše. Kada se kisik veže za hemoglobin, eritrociti postaju svijetlo crveni. Kada krv obogaćena kisikom putuje kroz arterije, to daje krvi crvenu boju koja se vidi kada se vadi krv iz vene. Kada krv izgubi kisik u tkivima, hemoglobin postaje tamniji, a krv se vraća u srce putem vena. Krv koja teče kroz vene može biti tamnija jer hemoglobin sadrži manje kisika. Dakle, željezo je ključni sastojak hemoglobina koji daje našoj krvi crvenu boju i omogućuje joj da obavlja svoju vitalnu ulogu u transportu kisika i ugljičnog dioksida u tijelu. Stoga, ako nema željeza, nema ni koristi od pluća, srca ili krvotoka. Osima ako niste plemić ili plemkinja, pa imate plavu krv.

2. Jača li željezo imunitet?

Naš imunološki sustav je vaša prva linija obrane protiv infekcija i bolesti. I da bi taj sustav održali jakim, trebamo dovoljno željeza. Željezo podržava rast i razvoj imunoloških stanica, posebno bijelih krvnih stanica koje igraju ključnu ulogu u borbi protiv patogena kao što su bakterije, virusi i gljivice. Nedostatak željeza može oslabiti naš imunološki sustav i učiniti vas podložnima infekcijama. Stoga je održavanje uravnotežene razine željeza ključno za očuvanje vaše otpornosti na bolesti.

3. Da li željezo obnavlja naše tijelo?

Željezo igra ključnu ulogu u metabolizmu energije. Sudjeluje u proizvodnji adenozin-trifosfata (ATP-a), glavnog izvora energije u tijelu. Dakle, osim što nas opskrbljuje kisikom, i pomaže u imunitetu željezo nam također pomaže održavati vitalnost i snagu. Pored toga tijelo koristi željezo za detoksikaciju štetnih tvari i neutralizaciju slobodnih radikala. Pored toga, željezo je potrebno za sintezu kolagena, koji je važan za održavanje zdrave kože, kostiju, hrskavice i drugih tkiva. Nedostatak željeza može utjecati na oštećenje kože i tkiva. 

4. Postoje li druge uloge željeza u našem organizmu?

Da, pored navedenih uloga, željezno nam je potrebno za sintezu određenih neurotransmitera u mozgu, kao što su dopamin, serotonin i norepinefrin, koji igraju važnu ulogu u regulaciji raspoloženja i mentalnom zdravlju. Sve uloge željeza u organizmu potvrđuju njegovu važnost za cjelokupno zdravlje i funkciju tijela. Važno je održavati uravnoteženu razinu željeza kako bi se osigurala pravilna funkcija svih tjelesnih sustava.

5. Kako se željezo unosi u organizam?

Hranom. Postoje namirnice koje su bogate željezom, npr meso, riba i perad, žitarice, graha orašasti plodova i povrća (npr. špinat, blitva, cikla, zelene salate) Količina željeza koja se može unijeti u tijelo na dan varira ovisno o različitim faktorima, uključujući vrstu hrane koja se konzumira, nutritivnom status pojedinca, prisutnost drugih hranjivih tvari koje potiču ili inhibiraju apsorpciju željeza, te stanje crijevne sluznice.  Preporučena dnevna količina željeza za odrasle varira ovisno o spolu i dobi, ali općenito je oko 8 mg za muškarce i 18 mg za žene u reproduktivnoj dobi. Međutim, važno je napomenuti da tijelo ima sustave regulacije koji kontroliraju apsorpciju željeza ovisno o potrebama. Ako tijelo već ima dovoljno željeza, apsorpcija će biti smanjena kako bi se izbjeglo prekomjerno nakupljanje željeza u organizmu. U nekim slučajevima, poput trudnoće ili kod osoba s nedostatkom željeza, preporučene količine željeza mogu biti veće, a liječnik može preporučiti dodatke prehrani kako bi se nadoknadili nedostaci.

6. Što je sideropenija?

Preporučena dnevna količina željeza za odrasle varira ovisno o spolu i dobi, ali općenito je oko 8 mg za muškarce i 18 mg za žene u reproduktivnoj dobi. Međutim, važno je napomenuti da tijelo ima sustave regulacije koji kontroliraju apsorpciju željeza ovisno o potrebama. Ako tijelo već ima dovoljno željeza, apsorpcija će biti smanjena kako bi se izbjeglo prekomjerno nakupljanje željeza u organizmu. S druge strane, kada tijelo ne dobiva dovoljno željeza iz prehrane ili ne može apsorbirati dovoljno željeza nastaje stanje koje nazivamo sideropenija – medicinski termin koji se koristi za označavanje stanja nedostatka željeza u organizmu.

7. Kada posumnjati na manjak željeza?

Sideropenija može dovesti do različitih simptoma i problema, a prvenstveno se radi o slabokrvnosti odnosno anemiji. To znači da tijelo nema dovoljno crvenih krvnih stanica ili hemoglobina za pravilan transport kisika, što može uzrokovati simptome poput umora, slabosti, bljedila kože i kratkog daha. Osobe s sideropenijom često se suočavaju s problemima koncentracije i smanjenom mentalnom jasnoćom. Pored toga nedostatak željeza može oslabiti imunološki sustav i povećati rizik od infekcija. Konačno, drugi simptomi sideropenije mogu uključivati glavobolje, vrtoglavicu, bolove u prsima i trnjenje udova.

8. Zašto se javlja sideropenija?

Sideropenija se može javiti iz različitih razloga, uključujući nedovoljan unos željeza putem prehrane, lošu apsorpciju željeza u crijevima, povećane potrebe za željezom (npr. tijekom trudnoće), ili gubitak željeza krvarenjem (npr. kod čira na želucu ili menstrualnih krvarenja).

9. Kako se postavlja dijagnoza sideropenije?

Dijagnoza se obično postavlja na temelju laboratorijskih testova koji mjere razinu željeza u krvi, proteina na koje se željezo u krvi veže i feritina – sistemske zalihe željeza u organizmu. Pored željeza obrada obično uključuje i provjeru drugih mikronutrijenata u krvi poput vitamina B12 i folne kiseline. Ako se utvrdi manjak željeza, onda se dijagnostička obrada usmjeruje na traženje uzroka manjka željeza.

10 Kako liječimo sideropeniju?

Željezo se može nadoknaditi putem prehrane ili primjenom lijekova. Međutim, apsorpcija željeza iz hrane može varirati između 5% i 35%. Na primjer, željezo, koje se nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla poput mesa, ribe i peradi, ima veću stopu apsorpcije (oko 15-35%) u usporedbi s  željezom, koje se nalazi u biljnim namirnicama poput žitarica, graha, orašastih plodova i povrća (apsorpcija ne-hemskog željeza može biti oko 2-20%). Stoga ovisno o utvrđenom manjku željeza, moguće je da će biti potrebno i medicinsko liječenje – bilo putem tableta (peroralno) ili intravenskom infuzijom.

Nadoknada željeza putem oralnih tableta često se koristi za liječenje nedostatka željeza. Tablete željeza obično sadrže različite oblike željeza, kao što su željezni sulfat, željezni fumarat, željezni glukonat ili željezni citrat. Različiti oblici imaju različite razine apsorpcije i mogu imati različite nuspojave. Pored nuspojava, apsorpcija oralnog željeza može biti ograničena zbog nekoliko čimbenika, uključujući prisutnost drugih tvari u hrani koje mogu inhibirati apsorpciju gastrointestinalne nuspojave i individualne varijacije u apsorpciji. K tome, neke namirnice i lijekovi mogu utjecati na apsorpciju oralnog željeza. Na primjer, konzumiranje vitamina C zajedno s tabletama željeza može poboljšati apsorpciju željeza, dok kava, čaj i mliječni proizvodi mogu inhibirati apsorpciju željeza. Konačno trajanje liječenja oralnim tabletama željeza ovisi o težini nedostatka željeza i odgovoru pacijenta na terapiju. Obično se preporučuje nastavak terapije nekoliko mjeseci nakon normalizacije razine željeza kako bi se osiguralo da su rezerve željeza u organizmu adekvatne.

S druge strane, intravenska nadoknada željeza je postupak koji se koristi za liječenje kada oralna nadoknada nije učinkovita ili nije moguća. Intravenska nadoknada željeza provodi se ubrizgavanjem željeza izravno u venu, obično u obliku željeznih preparata koji se nazivaju intravenski željezni pripravci. Obično se koristi kada je potrebna brza nadoknada željeza ili kada oralna nadoknada nije učinkovita ili nije podnošljiva. Zbog naravi primjene, intravenska nadoknada željeza omogućuje brzu apsorpciju i povećanje razine željeza u tijelu u relativno kratkom vremenu, što može biti posebno korisno kod pacijenata s teškom anemijom ili akutnim gubitkom krvi. Iako su nuspojave intravenske nadoknade željeza obično manje česte od nuspojava oralne nadoknade, mogu se pojaviti neki neželjeni učinci, kao što su alergijske reakcije, glavobolje, mučnina ili bol na mjestu ubrizgavanja. Stoga je važno provesti postupak pod nadzorom medicinskog osoblja.

Kao što je navedeno željezo igra ključnu ulogu u našem zdravlju, a nedostatak željeza može imati ozbiljne posljedice. Zato želimo pomoći našim pacijentima da ostanu zdravi! Sada nudimo poseban popust na dijagnostiku i terapiju sideropenije do kraja ožujka 2024.  Kontaktirajte nas s povjerenjm na brojeve telefona ili putem e-pošte i saznajte više!


01/4635800, 099/4635800, info@cem.hr

Pratite nas!


Voćarska 14, 10000 Zagreb

Pronađite nas na karti!


Copyright by BoldThemes 2024 All rights reserved.