Voćarska 1410000 ZagrebPON-PET10-19NAZOVITE NAS01/4635800099 4635 800

Sindrom bakterijskog preraštanja u crijevu

Sindrom bakterijskog preraštanja u crijevu

16/10/2023
woman-stomach-pain-1200x626.jpg

Sindrom prekomjernog bakterijskog rasta (SIBO) je termin koji opisuje kliničke manifestacije koje se javljaju kada se normalno nizak broj bakterija koje nastanjuju želudac, dvanaesnik, jejunum i proksimalni ileum značajno poveća ili ga prestignu drugi patogeni.

Neka ne bude zabune: bakterije žive u našoj probavnoj cijevi. Ove “dobre bakterije” prisutne su od trenutka rođenja do odrasle dobi, živeći u simbiozi s ljudskim domaćinom. Smatra se da je ovaj odnos vitalan za normalne probavne procese, imunitet i razvoj crijeva. Ove bakterije uključuju sojeve laktobacilus, bidifobakterije, ali uključuju (u niskom broju) i enterokoke, oralne streptokoke i druge gram-pozitivne aerobne ili fakultativne anaerobe.

Međutim, razni procesi mogu poremetiti mehanizme koji održavaju nizak broj ovih bakterija. To uključuje strukturne abnormalnosti (kongenitalne ili kirurške) i poremećaje koji uzrokuju smanjenu želučanu kiselost, smanjenu pokretljivost crijeva (peristaltika) i oštećenje ili atrofiju sluznice. Ako nastavne opterećenje normalnih funkcija gastrointestinalnog sustava, uslijed ovih procesa, može doći do sindroma prekomjernog bakterijskog rasta, i mogu nastupiti smetnje poput bolova u abdomenu, crijevnog zatvora, osjećaja nadutosti, pa čak i žgaravice. Pored toga, simptomi koji upućuju na SIBO uključuju osjećaj “pretakanja” u crijevu, učestale vjetrove, epizode mučnine i proljeva, a u krajnjem slučaju može doći do sindroma malapsorpcije, koje se učituje u smanjenoj resporpciji vitamina i minerala potrebnih za normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

SIBO se može dijagnosticirati izdisajnim testom, kojim se mjere količine izdahnutog vodika i metana, a liječenje uključuje primjenu dijetetskih režima, te antibiotike, prokinetike i probiotike, ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta.

Ako imate probavnih smetnji ili vas zanima više o sindromu bakterijskog preraštanja u crijevu, slobodno nam se obratite s povjerenjem. Bit će nam drago ako možemo biti od pomoći.


01/4635800, 099/4635800, info@cem.hr

Pratite nas!


Voćarska 14, 10000 Zagreb

Pronađite nas na karti!


Copyright by BoldThemes 2024 All rights reserved.